dijous, 5 de novembre del 2015

CUBA: DIA 316 - SANTA CLARA


Agafàvem un bus (guagua aquí, com els canaris) per desplaçar-nos fins a Santa Clara. El trajecte va ser de gairebé 3hores fent parada a Cienfuegos i a d'altres petites poblacions, de menys rellevància històrica. El bus ens va donar l'oportunitat de tornar a observar la Vall de Cienfuegos, el llegendari indret on hi van succeir diversos enfrontaments durant la revolució cubana.
 
 
A Santa Clara hi passàvem només una nit, suficient per visitar la ciutat i, sobretot, el memorial, l'estàtua i el mausoleu d'Ernesto Che Guevara, on hi està enterrat juntament amb altres companys de combat que van lluitar amb ell a Bolívia i al Congo.
 
El monument-memorial-mausoleu va ser construït l'any 2.000 i des de llavors els germans Castro estan intentant repatriar els cossos dels combatents de la columna del Che perquè descansin junt al comandant Guevara.
 
 
 
 
L'esplanada des de dalt
 
La cripta del Che es troba sota aquesta plaça-homentatge
 
L'esplanada des d'abaix
 
Tombes de combatents
Allà s'hi pot visitar la cripta on està enterrat el Che Guevara i companys. L'espai t'evoca un clar sentiment d'emotivitat i respecte. Dins la cripta, de reduïdes dimensions, hi trobem una pared plena de nínxols amb una làpida central on hi descansa un dels homes més estimats de Cuba. La làpida no destaca especialment entre la resta i està decorada meticulosament amb una flor, com la tenen també els altres companys.

Al costat, hi trobem un museu dedicat especialment a ell i al Fidel, amb material que van utilitzar i amb fotografíes d'ells dos durant la revolució.

Tot el recinte és d'accés gratuït.

És també en aquest cuidat monument homenatge on Fidel Castro realitza en dies senyalats com l'1 de maig, alguns dels seus “curts” discursos. I és també en aquest mateix escenari on, fa uns anys, el Fidel entropessà i va caure escales avall.

 
Imatges de Santa Clara: 

El restaurant take away on vem dinar

El transport més habitual
L'estelada, en un cèntric bar


El camió s'empra d'autobús local

La plaça principal


El preciós gos de la casa on vem dormir
Expressió al carrer


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada