dissabte, 15 d’agost del 2015

MÈXIC: DIES 291 a 293 - VALLADOLID i CHICHEN ITZÁ


L'entrada anterior Mérida i ara Valladolid? Ja son a Espanya aquest parell? Noooo!! Encara ens queda més d'un més per tornar a casa però com ja hem (també heu) pogut apreciar en més d'una ocasió, la colonització espanyola va deixar forces petjades a terres americanes i una d'elles va ser posar el nom de ciutats espanyoles a les ciutats de nova creació a l'altre cantó de l'Atlàntic. D'aquí que fa dos dies estiguéssim a Mérida i ara ens dirigim a Valladolid.
 
 
VALLADOLID
La ciutat de Valladolid no és massa turística, no per la seva ubicació sinó per els pocs atractius turístics que té la city.
 
Fundada també per Francisco de Montejo, Valladolid té la mateixa estructura urbanística que la resta de ciutats creades durant la conquesta espanyola; la distribució amb amples carrers i la seva plaça d'armes. Cases d'una sola planta, d'estil colonial i pintades en color pastel, divideixen Valladolid en diversos barris (7) cadascun d'ells amb una església.
 



La plaça d'armes de Valladolid

D'aquí cap allà...el nostre dia a dia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nosaltres, sincerament, hi fèiem “parada” perquè està situada a meitat de camí entre Mérida i Cancún. I ja que hi érem aprofitàvem per conèixer-la i per visitar l'àrea arqueològica maya més coneguda arreu del món: Chichén Itzá.
 
 
Les altres dues atraccions de la ciutat són el cenote Zací i l'Ek Balam (una altra zona arqueològica) però el mal temps (fortes pluges a causa d'un huracà) no ens va permetre visitar-ho tot.
 
 
INFO*: Hi ha dues categories d'autobusos; els de primera i els de segona classe. La primera categoria, com ja us imaginareu, és la que utilitzen els turistes (i alguns locals) perquè els seients són més còmodes i es triga menys en recórrer la distància (pot variar en hores envers els busos de 2a classe). Per contra, depenen el destí els preus poden ser més del doble.
 
Així que tenint en compte els preus de cada trajecte, els horaris, la distància a recórrer i la diferència de preu entre classes, ens decidíem per una o per l'altra.
 
 
CHICHÉN ITZÁ
A només 39Km. de Valladolid trobem la gloriosa ciutat de Chichén Itzá que fou la capital política, econòmica i religiosa del poble maya, a finals del període clàssic i inicis del post-clàssic.
 
Chichén Itzá va ser nombrada una de les 7 Noves Meravelles del Món Modern, l'any 2.007. Des de llavors, aquestes ruïnes i la regió del Yucatán estan a la fulla de ruta dels turistes d'arreu.
 
 
És el jaciment maya més majestuós del Yucatán i el més fascinant des del punt de vista arquitectònic. El composen estructures amb gairebé 1.000 anys de diferència entre elles. Les seves edificacions més antigues daten del període clàssic (250-900), i tenen trets que recorden l'estil tolteca de la regió de Puuc (ja detallat en un anterior post). En canvi, la seva espectacular piràmide fou construïda a finals del període clàssic i inicis del post-clàssic (900-1200), el que significa va ser realitzada moooolts anys després.
 
A diferència de les ruïnes de Palenque o d'Uxmal, Chichén Itzá presenta un aspecte quasi militar ja que els seus relleus i murals representen guerrers, batalles i sacrificis humans, una pràctica duta a terme pels mayes per acostar a l'”afortunat” al cel o mostrar el seu poder. Per tant, podem dir que la població maya no fou, en cap cas, una civilització passiva sinó lluitadora, invasora i forta.
 
Relleu de guerrers
Cranis i serps com a trets característics de la cultura maya


Els meso-americans exhibien els caps tallats dels seus enemics (Representació en pedra d'aquesta pràctica)
 
La ciutat itzá s'estén al llarg de més de 100Km2, dels quals només 9Km2 poden ser visitats. Aquesta “petita” zona està dividida en tres àrees: el Grup del Nord (proper a l'estil tolteca), el Grup Central (del període inicial) i el grup conegut com el Viejo Chichén.  
 
És en aquest últim grup on es troba l'estructura arquitectònica més coneguda i important d'aquest conjunt: la Piràmide de Kukulkán (o Castillo), imatge internacional de les piràmides (i la cultura) mayes. Fou construïda sobre un temple anterior, la piràmide té 4 escales amb un total de 365 esglaons, que corresponen al número de dies del calendari solar.
 
La Pirámide de Kukulkán per davant....
...i per darrera

També en aquest grup hi destaquen el Templo de los Guerreros, el Juego de Pelota, Las Monjas o El Caracol (o observatori), entre d'altres construccions.
 

El gran Juego de Pelota

 

 
 
Com a detall podem dir que les edificacions més antigues de Chichén Itzá són les del Grup Sud (encara no accessibles pel turista), on els mayes es van establir cap allà l'any 400. Aquest primer assentament es trobava abandonat en el s.VIII quan els itzaes van arribar i es posaren a construir aquesta gran ciutat.
 
Els edificis que abans es consideraven d'estil tolteca (ara s'ha demostrat que foren els itzaes qui influïren sobre els tolteques) predominen en el Grup Nord, on cap allà al s. X s'hi van construir piràmides i temples sobre estructures ja existents. Més de 35.000 persones van arribar a viure allà durant el s.XI, quan Chichén Itzá estava en el seu major esplendor. Però cap al 1.250, el jaciment es va tornar a quedar deshabitat.
 
 
Dins del complex de Chichén Itzá també hi podem localitzar (i visitar) tres grutes, una d'elles coneguda com el Cenote Sagrado, un enorme “pou” natural obert entre la terra on hi van trobar ceràmica, teles, or, pedra de jade i esquelets, que confirmaren que la civilització maya realitzava sacrificis humans.
 
El cenote sagrado
 
INFO*: Tot i el més de 30 edificis meticulosament reconstruïts pels arqueòlegs, encara en queden centenars per descobrir, en ruïnes, entre els frondosos matolls.
 
Temple a l'espera de ser reconstruït
INFO**: A aquest imprescindible ciutat maya s'hi pot arribar des de Mérida, des de Valladolid o des de Cancún. Si no voleu anar pel vostre compte o fer nit en cap d'aquestes ciutats, hi ha excursions diàries d'anada i tornada des de tota la Riviera Maya.
 
 
CURIOSITAT*: Coneguts com a mayes chontales o putunes, els itzaes eren un poble de marins procedent de l'actual estat de Tabasco, al sud-est del país. A aquesta civilització se la considerava forastera envers la resta de poblacions perquè itzaes vol dir “los que hablan mal nuestra lengua” en maya.
 
CURIOSITAT**: Milers de persones acudeixen a la Piràmide per la celebració dels equinoccis de primavera (21 març) i de tardor (21 setembre) perquè durant aquestes dates el sol il·lumina la piràmide de tal manera que es forma una ombra serpentejant, que baixa per les escales fins a unir-se amb el cap de serp llaurada a la base. Un clar exemple de l'habilitat dels mayes en les matemàtiques i l'astronomia.
 
Durant la resta de l'any aquesta edificació també desprèn màgia: si aplaudeixes a una distància prudencial del que era el seu accés principal i et col·loques perfectament alineat a l'entrada, el soroll que tu fas es converteix en cant d'ocells.
 
Ho heu sentit?
 
 
Expliquen les llegendes ancestrals que les tres cultures més importants de meso-Amèrica creades abans de la conquesta espanyola formen un triangle d'energia que es transmet a través de les seves roques o edificacions. Per sort, nosaltres durant aquest viatge hem pogut apropar-nos a aquests tres enclavaments per poder agafar energia espiritual suficient i tornar a casa amb les piles ben carregades. Per si us interessés, els tres punts són: l'Illa del Sol-cultura tiawanako (Bolívia), el Machupicchu-cultura inca (Perú) i Chichén Itzá-cultura maya (Mèxic).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada