dimarts, 4 d’agost del 2015

MÈXIC: DIES 288 a 290 - MÉRIDA i UXMAL


MÉRIDA
Ens endinsem a la regió de Yucatán, a tocar amb el Carib mexicà. Mérida és la capital cultural de la península però d'ella en destaquem la tranquil·la dels seus carrers (diuen que és la ciutat més segura de tot Mèxic!) amb un casc antic més aviat petit, les vivendes colonial algunes bellament restaurades d'altres en ruïnes, la multitud de bancs que hi ha repartits per les voreres i parcs, la quantitat de tendes d'hamaques i guayaberas (bruses típiques) que hi ha o els carruatges de cavalls a mode de taxis (calàndria) que recorren la ciutat.
 
El Paseo de Montejo és una avinguda més llarga i gran del Yucatán (5Km.) on s'hi poden trobar hotels, restaurants de tot tipus, cases centenàries abandonades o tendes de souvenirs diversos. Fou construïda per commemorar la fundació de la ciutat per l'espanyol Francisco de Montejo.
 






Zumba a l'aire lliure

Calàndries
Com ja havíem vist a altres ciutats com a Phnom Penh (Cambodja), a Mérida els carrers no tenen nom sinó que s'orienten per números a causa de l'antic analfabetisme dels seus ciutadans. Els números parells van en perpendicular als senars, per tant, podem dir que la catedral de San Ildefonso està a la 60 entre la 61 i la 57 o que el restaurant X està a la 7 amb la 6. Més fàcil de recordar també, oi?
 
Com a dada històrica podem dir que en aquesta segura ciutat s'hi va refugiar en Fidel Castro, i era aquí, en un bar situat davant l'hotel, on es reunia diàriament amb el Che Guevara.
 
L'hotel
 
Des de Mérida, amb un parell de dies lliures, et pots acostar a les platges de Celestún o de Progreso, ambdues situades al Golf de Mèxic i la primera ubicada dins la Reserva de la Biosfera de Celestún.
 
Però si el que busqueu són més zones arqueològiques, una altra excursió que es pot fer és a les ruïnes d'Uxmal, que ara procedim a detallar, o a la ruta Puuc que inclou diverses ruïnes d'una mateixa època.
 
INFO*: En aquesta regió alguns dels seus habitants encara parlen la llengua maya.
 
 
UXMAL
Les terres d'aquesta àrea del Yucatán són terres àrides, planes, seques. I és d'entre elles que sorgeixen diverses ruïnes arqueològiques procedents del període clàssic tardà, que els mayes anomenaren Puuc (“terra de muntanyes”) perquè les ciutats i poblats mayes d'aquestes característiques emergien entre la plana de la zona amb un estil arquitectònic únic: les seves edificacions es caracteritzen per ser més harmonioses, amb façanes de mosaics, petites columnes amb relleus i màscares del Chaac, Déu de la pluja i l'abundància.

La piràmide ergeix d'entre la plana
Una de les seves màximes exponencials són les ruïnes d'Uxmal, situades a només 78Km. de Mérida, a una horeta i poc en autobús (mireu bé els horaris de tornada perquè són molt reduïts!).
 
Coneguda per ser la capital i seu política i econòmica de la cultura maya a la regió del Puuc, el nom d'Uxmal (“tres vegades construïda”) al·ludeix a les tres fases d'edificació d'aquest complex. D'una extensió no massa extensa, en aquestes ruïnes hi podem destacar el Palau del Governador, la Gran Piràmide, el grup de centenars de columnes, el Palomar o la Piràmide del Adivino, entre altres.
 

Hi havia multitud d'iguanes!!

El quadrangular de les monges
Fins i tot les iguanes estaven deshidratades per la calor
 

Elements decoratius
Menjant plàtan


 
 
Disposaven d'un gran potencial agrícola però els mancava l'aigua així que per solucionar aquesta falta de recurs van construir dipòsits d'aigua i un elaborat sistema de cisternes per aprofitar l'aigua de les imprevisibles pluges.
 
La seva arquitectura és un clar exemple de l'estil Puuc, amb elements decoratius característics com les màscares del Chaac a les edificacions, el jaguar amb dos caps o les columnes amb treballats relleus.
El Chaac a la cantonada de la façana
El jaguar bicèfal
L'àrea cívic-administrativa estava emmurallada i les seves edificacions estaven construïdes al voltant de patis rectangulars. La zona d'habitatges estava ubicada com és habitual, a les immediacions del complex.     
 
 
Tot i que aquesta zona arqueològica ha estat extensament restaurada, considerem que els seus detalls decoratius i la seva immensitat la converteixen en una àrea ben recomenable.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada