dilluns, 27 de juliol del 2015

MÈXIC: DIES 285 a 287 - OCOSINGO (TONINÁ) i PALENQUE


OCOSINGO
De San Cristóbal la nostra intenció era anar directes a Palenque però vem descobrir (a última hora) informació sobre unes ruïnes mayes que es troben entre San Cristóbal i Palenque i vem decidir fer una parada en el camí per visitar-les. Es tractava de la zona arqueològica de Toniná, encara en procés d'exploració, a l'espera de rebre les esperades subvencions del govern.
 
L'intenció era viatjar en autobús (directe) de San Cristóbal a Ocosingo però a mig camí, a falta d'una mica més d'una hora d'arribar a destí, ens vem topar amb un bloqueig a la carretera. I què és això us preguntareu? Doncs ben senzill, una manifestació dels habitants de la zona que per pressionar de forma més contundent al govern, tallen la carretera amb pancartes, pedres i punxes!! Creuar-hi amb transport públic o privat és gairebé impossible, només és viable si abones una important quantitat de diners als manifestants (que van a benefici propi). El conductor del autobús ens va informar que la previsió era que obrissin pas en les properes 6-7hores i que, per aquest motiu, ell se'n tornava a San Cristóbal i nosaltres decidíem creuar a peu el tram i agafar un camión, que consisteix en una pick-up amb lona darrera a mode de sostre.
 
El camión ens deixava al poble d'Ocosingo i d'allà preníem un taxi fins les ruïnes de Toniná, a pocs Km. del poble (100pesos el trajecte).
 
 
Toniná, o la ciutat de Poo, és una gran civilització datada del 600-800 dC on es calcula que hi habitaven uns 30-35.000 ciutadans. El seu nom significa Casa de Pedra o lloc on s'aixequen escultures en pedra. En honor al Déu del temps, aquesta àrea estava constituïda per una muntanya piramidal de 7 plataformes que dominen (dominaven) una extensa i allargada vall.

 
La seva piràmide principal medeix 75m. d'alçada i 300mts. d'amplària, i la formen (com ja hem avançat) 7 plataformes, és a dir, fou llar de 7 regnats ja que cada governant recobreix l'anterior construcció i hi construint a sobre. El governador d'aquests habitants tenia la particularitat de ser també chamán.
 
L'estructura piramidal
Espai pel Joc de pilota

Des del cim de la piràmide

Bany
 



Arbre amb branques peculiars
Un total de quatre palaus i deu temples formen Toniná, amb vistes formidables de la vall i la ciutat des de la seva piràmide escalonada.
 
La Vall
Veieu al Jordi??




Baixant amb el guia


















Aquest centre va tenir el major auge quan el de Palenque fou abandonat.
 
INFO: Actualment només s'han explorat un 35% de les ruïnes de Toniná, per tant, la gran major part encara es troba en el seu estat natural, destruït, menjat per la vegetació.

 
PALENQUE
El mateix dia arribàvem a Palenque, poble amb frondosa zona selvàtica i propietat d'una de les zones arqueològiques més grans i impactants de la civilització maya.
 
La zona arqueològica de Palenque és un immens jaciment de la cultura maya construït sobre una terrassa natural a la falda del riu Usumacinta. La ciutat arqueològica fou un importantíssim centre comercial en la seva època, on utilitzaven el caudal del riu per fer circular les mercaderies i alhora també els servia per abastir la ciutat d'aigua a través de la construcció de canals.
 
Fou governada per Pakal El Grande i el seu fill (i successor) allà l'any 600-900, que convertiren la ciutat en un dels regnats mayes més influents de la zona.
 
Entre les seves edificacions hi destaca el Templo de las Inscripciones, que conté uns 620 glifos i és el monument funerari del Pakal; la tomba de la Reina vermella, el Palau o el Templo de la Cruz Foliada.
 

Tomba de la Reina Vermella
El Palau


Temple de les Inscripcions
 



Temple de les Inscripcions i Monument funerari del Pakal
 


Us presentem al Sr. Pakal El Grande



Vista des d'una de les edificacions
La zona arqueològica de Palenque val molt la pena, llàstima dels venedors i guies del recinte que se't “tiren a sobre” exageradament quan encara ni has baixat de la furgoneta que et porta.
 
 
Ens allotjàvem en un hotel just al costat del control d'accés d'entrada al Parc Nacional de Palenque on es troba la zona de ruïnes, per tant, estàvem envoltats de selva per tots costats (Hotel Kin Balam: hab. doble amb bany privat - 290pesos/nit), amb òbviament moooolts insectes (vem topar amb una plaga de formigues de les que piquen a l'habitació!! -sol·licitant el canvi de cabanya-) i amb algun que altre mono aullador... mare meva quin escàndol que fan!!:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada