dimecres, 18 de febrer del 2015

VIETNAM: SAPA

SAPA – 70$. Dos dies, una nit a Homestay.


Aquest cop ens passaven a recollir més d'hora encara, a les 06:45hores. Així que amb les pestanyes encara enganxades vem posar rumb a la muntanyosa i freda regió de SaPa, al nord de Vietnam, quasi tocant la Xina (a 4km. només!).

L'objectiu d'haver contractar aquest tour era bàsicament realitzar algun trekking entre camps d'arrossals, conèixer i veure de primera mà els diversos grups ètnics que habiten a la zona (que són un total de 5) i conviure (encara que sigui tan sols una nit) amb una d'aquestes famílies. I això és el que vem fer.

A l'arribar a SaPa, el poblet central que dona nom a la regió, el cel estava emboiradíssim i la humitat se't calava als ossos només posar un peu a terra, però el paisatge, tot i el temps, ja valia la pena. La millor època per visitar aquesta regió és durant la nostra estació estival (de juny a setembre) però malgrat que estàvem a novembre vem també poder gaudir dels paisatges, poder no tant espectaculars com en altres èpoques però si bonics, si més no.









 
Després de dinar al restaurant de l'hotel on alguns companys de bus s'hi quedarien per fer nit, els que dormiríem a la Homestay vem anar fent via cap a la casa que ens acolliria, entre caminets de muntanya, petits poblets i camps secs d'arrossals.

Amb els que vem compartir Homestay

L'amabla familia que ens va allotjar
L'endemà matí, empreníem la ruta de tornada a SaPa per recollir a la resta del grup i anar tots junts a veure les cascades Thac Bac, entrar en una “casa típica”, aprendre com teixeixen les robes o com desgranaven l'arros i disfrutar d'un petit espectacle de dansa regional, molt amè.





El nen intentant trepitjar la cua al gosset, amb les teles al fons

Cosint
Colorides teles

Senzill trekking de tornada a SaPa, dinar fluixet i temps lliure per endinsar-se entre carrerons del poblet i fer les últimes compres, si calen (venen material de muntanya, a part dels típics souvenirs).

Entrada al mercat de SaPa
El carrer principal, ben emboirat

La plaça del poble
Venedores de l'ètnia Dao Do
 
A SaPa hi conviuen cinc minories ètniques; els H'Mong o Miao (amb tratges tradicionals ben colorits o bé negres amb decoració a les mànigues); els Tày (vestits de color índi o blau fosc i amb barret); els Dao Do o Yao (combinacions de negre i vermell, amb mocador/Barret vermell en honor al significat de la seva ètnia: Yao és vermell); els Giay (aquesta ètnia no la vem arribar a veure però vesteix amb vistosos blaus cels i verds) i finalment la Kinh (la classe racial a la que pertany el 85% de la població vietnamita). 
Ètnia Dao Do

Mocador Giag


Tày


















 
Tày
Detall H'Mong


Venedora H'Mong

Cal dir que si tens curiositat per veure d'aprop els tratges típics d'aquestes diferents minories ètniques no et preocupis, els veuràs segur, sobretot els de les dones d'ètnia H'Mong i Dezao (els dos grups majoritaris) perquè des del segon zero que el conductor pitja el fre estan esperant que baixis de l'autobús per oferir-te els seus productes (bufandes, bolsets, monederets, etc.) i no deixen de perseguir-te, insistir-te i preguntar-te coses fins que no arribes a la Homestay. I amb l'excusa de “te'm acompanyat fins aquí, ara et toca a tu comprar-nos algo” és molt difícil evitar alguna la compra.




 
Si finalment no compres res, t'ho repenses i l'endemà vols comprar-lis algo, no pateixis, des de primera hora del matí, abans de que sortíssim a esmorzar al jardí de la Homestay ja ens estaven esperant.

 
És totalment legal i entendible que siguem la seva font d'ingressos i que no vulguin “perdre's una venda” però us podem assegurar que es fa mooolt pesat. Els primers 10minuts fins i tot fa gràcia, perquè pots fixar-te d'aprop en la vestimenta, però passat el quart d'hora d'insistència us podem assegurar que es fa pesat. Aquest seria l'únic però que li posem a la nostra visita a SaPa perquè, la resta, tot i que el temps (emboirat) i els paisatges (estava tot l'arròs recollit) no ens van acompanyar, ens va agradar, i molt.

















CURIOSITAT: Els trekkings que vem realitzar van ser molt senzillets, aptes per a tothom. Però si el que busqueu és realitzar-ne un de “més dur” no hi ha inconvenient perquè hi ha moltes rutes per on caminar i disfrutar de la naturalesa.

INFO: Hi ha diferents tipus de tour, d'un dia, dos o tres depenent el que prefereixis com també d'allotjament, podent escollir entre dormir en un hotel o en una homestay. També pots escollir com arribar-hi; en tren nocturn fins a Lao Cai i d'allà bus “local” fins a SaPa, en bus nocturn directa a SaPa (de les 21h a les 5h aprox.) o bé en bus diürn, la nostra opció. Poder aquesta elecció fa que perdis un matí a SaPa perquè arribes al migdia però per nosaltres va ser una bona elecció.

Una altra opció que nosaltres no vem poder escollir per falta de temps (no teníem marge per les gestions) és anar pel teu compte fins a SaPa i allà preguntar per quedar-te a dormir a cada d'algun local en lloc de contractar un tour amb l'allotjament inclòs. Algunes de les noies que us venen a rebre per vendre-us els productes també ofereixen l'opció de quedar-vos a casa seva, és més econòmic, el tracte és més directe, ella mateixa t'ensenya els poblets i creiem que, al anar amb un local i no amb un guia, les venedores no t'atosiguen tant. Si hi tornéssim a anar estem segurs que aquesta seria la primera opció que contemplaríem.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada