dissabte, 18 de juliol del 2015

MÈXIC: DIa 279 - TEOTIHUACÁN


També a les afores de la Ciutat de Mèxic visitàvem Teotihuacán, una altra zona arqueològica ubicada al nord-est de la ciutat, a una horeta en autobús, on hi erigeixen les ruïnes d'una de les metròpolis més importants de la comunitat indígena mexicana.
 
Essent la ciutat més popular en el continent americà durant quasi 700 anys, Teotihuacán deu al seu nom a la noblesa asteca que feia nombroses peregrinacions a les ruïnes, i l'anomenà “on els homes es tornes déus” en llengua nahuatl.
 
A dia d'avui encara es coneix molt poc del poble que va construir Teotihuacán o de les causes que van fer que l'abandonessin. Es contempla la possibilitat de superpoblació, d'empidemies, de lluites pel poder o de revoltes populars però cap d'elles ha estat encara confirmada pels experts. El que si s'ha confirmat és que els edificis cerimonials van ser incendiats sistemàticament i és per aquest motiu que es pensa que la ciutat va ser destruïda deliberadament.



La Pirámide del Sol
La ciutat estava edificada als costats de l'avenida de los Muertos, una via ample i recta pavimentada amb pedra volcànica i alineada seguint punts astrològics. En un dels extrems de l'avinguda s'hi troba la ciutadella, que constituïa el centre civil, administratiu i religiós de la ciutat. A l'altra punta de la via hi ha la Piràmide de la Lluna, un monument funerari reial amb tombes del segle I. A cantó i cantó de l'Avinguda hi trobem multitud de temples i palaus (alguns reconstruïts) que havien estat adornats amb bajorrelieves, escultures i murals multi-colorits.

L'Avenida de los Muertos



Pirámide de la Lluna
La plaça de la Lluna
 

Vivendes de la noblesa












 














Les muntanyes van ser un element de gran rellevància en el simbolisme de la cultura pre-hispánica. Per aquest motiu, alguns investigadors consideren que les construccions de Teotihuacán eren armòniques amb el seu entorn, és a dir, que els murs inclinats (taludes) dels seus edificis fan que les pirámides s'assemblin a les muntanyes properes.

 
 Els teotihuacans utilitzaren la pedra volcànica com a principal matèria prima de construcció.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada