dijous, 16 de juliol del 2015

MÈXIC: DIES 268 a 280 - CIUTAT DE MÈXIC


Ja som a Mèxiiiicc!!! Per fi podrem abraçar al meu germà Xavi!! Quines ganes després de tants anys!!


Només aterrar ens esperaven, el Xavi i el Marco, a la porta de sortida de passatgers de l'aeroport del DF (Distrito Federal). D'allà directes a casa seva on la família del Marco al complet ens esperava per sopar tots plegats.
 
A Ciutat de Mèxic vem estar-hi uns 10 dies, fent una breu escapada entremig per visitar l'encantador poblet de San Miguel de Allende i l'interessant museu de les mòmies de Guanajuato, el qual conserva mòmies en perfecte estat de conservació degut a les condicions climatològiques de la zona on foren enterrats els cossos.
San Miguel de Allende amb els seus bonics carrers de cases colonials remodelades

Mural al carrer de San Miguel de Allende
Museu de loes joquines
 



La parroquia situada a El Jardín, la plaça principal


 

Mòmia de només 6 mesets
 
La cosmopolita i caòtica ciutat federal, amb més de 23 milions d'habitants, és una de les ciutat més habitades d'Amèrica Llatina. En ella hi pots trobar de tot des d'un centre històric construït sobre una antiga ciutat asteca fins a un moderníssim museu d'art. 
 
A DF, a part de descansar una mica i estar amb el meu germà, cunyat i família, vem poder visitar-lo quasi tot, a excepció de la Basílica de Guadalupe. Destaquem el seu casc antic (zócalo) amb els seus palaus (Nacional i Ajuntament), temples com el Mayor (impressionant!), catedrals, casones, estrets carrerons, etc. També voldríem citar el bohemi barri de Coyoacán, amb els seus carrers colorits i empedrats i la seva església barroca.

La plaça de la Revolució



Nens banyant-se a les fonts

Al metro
Guerrer àguila del Museu d'Antropologia
Museu d'Art Modern

La Piedra del Sol



Plaça Madrid (amb la Cibeles i tot!)

Coyoacán

 
 










Com no podia ser d'altra manera, un dels dies el vem destinar a visitar el Museu de Frida Kalho, situat a la pintoresca casa on ella va habitar amb el seu marit, Diego Rivera, també conegut artista.
 

 
 
La seva cuina





L'exterior
 

















És un museu realment interessant que mostra el transcurs de la vida d'aquesta família a través de la pintura, l'escultura, el mobiliari o els tratges. Sens dubte creiem que és un lloc dels imprescindibles si visites la ciutat del qual estem segurs que no deixa indiferent a ningú. Ens va encantar. I és que Frida era una artista en majúscules, amb una personalitat i una faceta artística digne d'admirar.
 
L'immensa ciutat té un contrast força diferenciat entre classes socials, entre descendents de la cultura indígena i l'europea. Tot i això, la Ciutat de Mèxic s'alça com una metròpolis moderna amb un teló de fons antic i històric.
 
Aquesta ciutat fou antigament creada pels asteques sobre el Llac Texcoco. Des de fa uns quants anys cap aquí, el llac està completament sec i ressec i, per tant, ha desaparegut. Això ha provocat que es perdi la base estable de les construccions i, com a conseqüència, que alguns dels seus històrics edificis (com la catedral) s'hagin inclinat o destruït parcialment, necessitant d'una prompta rehabilitació si es volen seguir mantenint.
Interior de la catedral, inclinat cap a la dreta
  
Una altra dada curiosa és que degut a la gran contaminació de la ciutat, la qual és difícil de pal·liar degut a les muntanyes volcàniques que la rodegen impedeixin la seva evacuació, el govern ha decidit limitar la circulació de vehicles en certs dies de la setmana depenent del número en que finalitza la seva matricula. Una mesura poder fluixa per un medi ambient bastant carregat però...algo és algo, no??
 
 
Un dels dies, ben d'hora pel matí, deixàvem enrrera la ciutat per acostar-nos a fer una barbacoa de xai típica del país on la carn la fan en un gran recipient de ciment/terrissa, i la recobreixen de fulles de nopal (de cactus), molt utilitzat a Mèxic.
 
 
Aquell mateix dia, després d'esmorzar (si esmorzar! - aquí mengen molt pel matí) ens vem apropar a l'àrea arqueològica de Tetzcotzinco (fàcil el nom, eh?!), per passejar entre els banys del rei, la reina i les seves concubines, del s. XV.
 
Es caracteritza per la perfecció en el tall de les escalinates així com pel seu sistema d'enginyeria hidràulica amb canals excavats a la roca i construïts sobre aqüeductes, i fonts que proveeixen a palaus i jardins. Dedicat a les deïtats aquàtiques, la zona era perquè hi gaudissin tant reis com nobles.
 

 
 
L'últim vespre abans de deixar Ciutat de Mèxic, sense nosaltres saber-ho, la família del Marco ens va organitzar una recital de mariachis, que entonaven a la perfecció balades romàntiques d'amor i desamor amb els seus foscos uniformes de gala amb decoratius rivetejats. Una gran sorpresa que et cantin uns mariachis!!

Amb els mariachis!!
 
A partir d'ara ens despedíem de la família i iniciàvem ruta per conèixer Mèxic, un país amb un llegat arquitectònic asteca i maya de riquesa brutal.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada