diumenge, 14 de juny del 2015

BOLÍVIA: DIA 241 - TIWANAKU o TIAHUANACO


Des de la capital també es poden visitar les ruïnes de Tiahuanaco o Tiwanaku, una gran ciutat pre-Inca, situada a 72Km. de La Paz.
 
Les ruïnes d'aquesta antiga cultura del mateix nom pertanyen a una de les més grans civilitzacions i de més llarga duració dels imperis del món i, pertany alhora, a una de les més importants Eres de la civilització andina i de Sud-Amèrica (i Meso-Amèrica).
 
La principal estructura de Tiwanaku és el Temple Kalasasaya, el qual va ser lloc sagrat i d'enterrament de l'elit governant. L'edificació s'anomena Kalasasaya (“Pedres de peu”) en referència a les estàtues que es van trobar en aquesta zona. Dues d'elles com el monòlit del faire o el ponce han estat re-ergides dins del pati del temple.
 
 

 
En un dels còrners del temple s'hi pot apreciar la Porta del Sol, tallat d'un sol bloc de pedra de gairebé 4m. d'alt i amb un pes de 10 tonelades. El motiu central reflexa diverses figures comuns de l'Era Tiwanaku com són la cara d'un puma, dues mans esquerres, el cap d'un còndor i una serp amb un humà. Es creu que era per representar la deïtat del lloc i alhora també representava part del seu calendari.
 
La Porta del Sol no estava originalment ubicada allí sinó a Pumapunku i es creu que l'estructura trencada es degut també al trasllat de lloc.
 
Davant del Kalasasaya hi trobem el Temple Subterrani, que 1.500 anys enrrera estava decorat d'icones de monolítics dels regnes que els tiwanakus havien conquerit.

 
L'Akapana fou l'edificació més alta de la zona, en forma de piràmide però en l'actualitat ja no queda quasi res. Al seu costat hi ha Pumapunku, una pila de pedres derruïdes (algunes de més de 100 tones) que encara no han estat reconstruïdes.


 
Tiwanaku es converteix en una de les tres Eres més importants de Meso-Amèrica juntament amb la cultura Inca i la Maya.
 
L'entrada a les ruïnes costa uns 12€/persona, un preu una mica excessiu pel cost general d'altres visites del país.
 
Arribar-hi per teu compte no és massa complicat; t'has d'acostar fins a la plaça on hi ha el cementiri general de La Paz i ja veuràs que, si preguntes, t'indiquen on agafar la furgoneta. Els horaris depenen de quan s'omple la furgo així que nosaltres recomanem anar-hi d'hora.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada