dilluns, 8 de juny del 2015

BOLÍVIA: DIES 235 a 238 - POTOSÍ i SUCRE


POTOSÍ
Ara sí; marxàvem a Potosí. Ens esperava un trajecte d'unes 3h30min. de constants corbes per arribar a una de les ciutats més tristes i alhora riques del nostre viatge.
 
 
Potosí és, als seus 3.900msnm, la ciutat més alta del món, amb més de 100.000 habitants. Estar a aquesta alçada es nota, i molt; has de caminar a poc a poc perquè com sense voler acceleris el pas notaràs com et comences a ofegar, el pit se't oprimeix i el cor se't accelera. Així que, per evitar altre cop el mal d'alçada, hem de passejar relaxadament, caminant sense presses. Més que mai ens hem d'aplicar la dita de “les presses no són bones”.
 
La ciutat és coneguda mundialment per les seves mines de plata, explotades des de l'època de la colonització espanyola. Actualment hi ha tour turístics que et permeten accedir a dins la mina, conversar amb els miners i veure les seves condicions de treball però la duresa del visita, la tristesa que ens suposaria, l'espai fosc i angoixant que són les mines, i sobretot l'ètica van fer que ens “tiréssim endarrere” i preferíssim no conèixer de primera mà la mina del Cerro Rico de Potosí.
 
Sense saber-ho ens vem trobar que a Potosí, aquell dia, se celebrava la “Festividad del dia del niño”, un dia on els nens fan xocolatades als col·legis, llueixen els seus millors tratges i surten a passejant amb els seus pares pel carrer.
Ambientassu a la plaça
Degut a aquesta festivitat, tant la casa de la moneda com les múltiples esglésies o els museus estaven tancats així que no ens va “quedar altra” que entretenir-nos amb l'ambient festiu que es respirava pels carrers.




Vista de Potosí amb la muntanya del Cerro Rico al fons
La vella i colonial Potosí és probablement una de les ciutats més interessants de Bolívia pel seu dur passat (colonització) i la seva fascinant història: va ser la més gran i rica ciutat d'Amèrica degut a l'explotació de mines de plata.

SUCRE
A menys de 4hores de Potosí hi trobem Sucre, la capital oficial del país, encara que en ella només s'hi ubica el poder judicial de Bolívia perquè la resta d'òrgans de l'Estat estan establerts a La Paz.
 
Sucre, declarada Patrimoni Històric i Cultural de la Humanitat per la UNESCO des de 1.992, és una petita població colonial d'arquitectura blanca, amb casetes i carrerons estrets, empedrats i empinats. És una de les ciutats d'arquitectura hispànica millors conservades d'Amèrica.


De la visita a la ciutat destaquem les seves vistes des del mirador de La Recoleta, proper al museu indígena i al mercat artesà de la zona; o el Parque Simón Bolívar, on s'hi pot trobar una reproducció de la torre Eiffel (en tamany molt més petit), navegar pel seu canalet o simplement asseura't i veure la gent passar.
 

Sucre és, per nosaltres, una de les ciutats més boniques de les visitades fins ara on l'ambient jove i estudiantil es palpa només sortir al carrer. 
Dormíem en un antic convent actualment reformat com a hotel; era la Casa de Huéspedes Cóndor B&B (Hab. doble amb bany privat i esmorzar: 140pesos/nit), un indret bonic i molt agradable.



*INFO: A les terminal d'autobús de Bolívia s'ha de pagar una petita quota d'entre 2 i 5 pesos bolivians pel que ells anomenen “l'ús de la terminal”, és a dir, per creuar-la per agafar el transport.

*CURIOSITAT: És la ciutat amb més noms i sobrenoms que coneixem; és coneguda com Choquechaca, La Plata; Chuquisaca o Sucre i amb sobrenoms com La ciutat Blanca, La vieja o La Culta.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada