dimecres, 24 de juny del 2015

PERÚ: DIES 248 a 254 - CUSCO o CUZCO


El Cusco (o Cuzco) és, sens dubte, una de les més boniques ciutats d'Amèrica Llatina (o la que més!). El seu casc antic, de carrerons estrets i empinats, i de blanques façanes, no deixa indiferent a ningú. I és que la ciutat de Cusco és preciosa!
 
Situada a 3.400msnm, l'antiga capital del país és un indret perfecte per establir-se i explorar les múltiples riqueses que abasta tant la ciutat com els seus voltants. A més, també és lloc ideal per descansar abans i després de visitar el Machupicchu.
 
Creiem que només a la city se li han de dedicar un parell o tres de dies per passejar tranquil·lament, per observar edificis, per callejear, per entrar a tendetes, per gaudir-la.

 
Cusco compta amb nombrosos temples i palaus, alguns d'emperadors inques. Les cases, de màxim dues plantes, estan construïdes amb un pati central comú al mig anomenat cancha, que podria arribar a recordar-nos l'eixample barcelonés.

 
Coneguda com la llar dels fills del Sol, la ciutat conserva nombrosos edificacions amb els seus murs inclinats entre 11º i 13º que permetien una millor resistència als terratrèmols. També s'hi poden apreciar diverses esglésies, places i cases colonials.


L'església
Algunes locals utilitzen les llames per atraure al turista (cobren per foto)
La "piedra de los 12 ángulos" forma part d'un mur inca


 
"Alpacas y llamitas"
La plaça central o d'armas




 
 
La catedral és, per nosaltres, la més bonica no només de Sud-Amèrica sinó de totes les que hem vist abans i durant el viatge. L'edifici va ser construït entre 1.538 i 1.668 amb blocs de pedra extrets de Saqsaywaman, una fortalesa cerimonial inca ubicada a 2Km. de Cusco. La catedral, a més, té adjacentment dues altres construccions: l'església de la Sagrada Família i la d'El Triunfo, que hi accedeixes al entrar a la catedral.

 
Les tres edificacions estan comunicades internament entre sí això vol dir que, a l'accedir-ne a una, entres també a les dues restants. Ja en el ticket de l'entrada t'ho exposen i, a més, el cost també inclou una àudio-guia de manera gratuïta.
 
Dins hi trobem una mescla d'estils: escola cusquenya, neo-clàssic, barroc o rococó. Amb imatges, quadres i retaules on hi conviuen tant la cultura andina com l'espanyola.
 
Particularment és curiós com a la catedral hi destaca una reproducció de “l'últim sopar”, però amb detalls adaptats a la zona i a cultura d'aquell període, com la tonalitat de pell dels personatges una mica més fosca o amb el cuy (conill d'indies cuinat com a plat típic peruà) com a plat central de la taula.
 
A la catedral també hi volem destacar el Señor de los Temblores, un Crist negre, Sant patró del Cusco el qual és particularment beneït a la ciutat ja que a ell li atribueixen la seva aparició, l'any 1.650, durant el terratrèmol que va destruir la ciutat i d'ell diuen que va parar el sisme i va protegir als habitants de la ciutat.
 
L'església d'El Triunfo fou construïda sobre el palau de l'emperador inca Wiracocha. El seu retaule principal presenta la primera creu aportada pels espanyols a Perú. També allà hi trobem la cripta de Garcilaso Inca de la Vega, de pare espanyol i mare inca (mestís) i autor del conegut llibre “Comentarios Reales de los Incas” (1.609).
 
Com a punt neuràlgic de l'edificació, a la nau central, hi situem la sillería del coro de la catedral feta de fusta de cedre, d'estil barroc i protegida per dos grans òrgans de vent, que actualment ja no funcionen.

   
*INFO: Per a accedir als diversos monuments que s'ubiquen als voltants de la ciutat s'ha de pagar un ticket d'entrada que pot tenir dos formats: un que inclou la visita de 4 llocs (70S) i l'altre que n'inclou 16 (130S). Ambdós tenen una caducitat d'un mes des de la data de la compra i els anomenen Boletos Turísticos del Cusco, integral o parcial (depenent de la teva elecció).
 
*INFO: Si es desitja es pot comprar també un ticket pel Circuito Religioso Arzobispal (15S estudiants) que inclou tant les tres edificacions de la catedral com també el Temple de San Blas, el de San Cristóbal i el Museu Arzobispal. Creiem que val la pena.
 
*INFO: Si vas amb els dies comptats i tens pensat anar al Machupicchu posteriorment al tour de la Vall Sagrada, una opció que van utilitzar alguns dels companys de l'excursió va ser quedar-se a Ollantaytambo i agafar allà el tren fins a Machupicchu poble.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada