diumenge, 21 de juny del 2015

PERÚ: DIES 245 a 247 - PUNO i LES ILLES DEL LLAC TITICACA




PUNO
La ciutat de Puno ha esdevingut un centre turístic major de l'esperat gràcies a la seva ubicació en el mapa ja que “funciona” com a port d'embarcament per a visitar les cèlebres illes peruanes del Llac Titicaca.


La vila compta amb 100.000 habitants i la seva geografia es limitada degut a la seva accidentada topografia. En quan a atractius turístics, la ciutat no en té masses a destacar.
 



Cartellera plena d'anuncis de tot tipus
 












El seu nom prové de l'idioma quechua Puñuna Pampa que significa “lloc de repòs” i és això és exactament el que ofereix; una llar on descansar abans d'embarcar-se cap a les illes.

La festa més coneguda de Puno és la Diablada, amb danses i màscares confeccionades a mà, de paper maché, espectaculars.
 
 
ILLES DEL TITICACA
Des de Puno havíem contractat amb l'hotel un tour de dos dies i una nit per les Illes del Llac Titicaca (170soles). L'excursió comprenia la visita a diverses illes, on podríem apreciar la manera de viure i les tradicions de cadascuna de les seves comunitats principals.
 
 
La primera parada del trajecte ens causava molta expectació: era a una de les diverses illes flotants dels Uros, conegudes a nivell mundial pel material de construcció que utilitzen: només la totora. La totora és una planta aquàtica (semblant a la canya però composta d'un 90% d'aigua) que es cultiva al Llac Titicaca (brota del fons del llac; a 1,5m. de profunditat) i que sorprenentment és emprada tant per fer illes, com cases, embarcacions o articles d'artesanies. Una planta essencial pels habitants del Llac. 
 
Al baixar del vaixell i posar un peu sobre la petitíssima illa on estàvem desembarcant la sensació és d'estar trepitjant un espai totalment inestable: no para de moure's!!
Una de les illes Uros
Formada per una superfície d'uns 30m2, l'illa que aquest cop teníem el plaer de visitar era llar de 3 famílies (poden ser entre 3 i 10). Cadascuna d'aquestes illes té un cap o encarregat que és qui ens va explicar detalladament com realitzen aquestes curioses illes, quan triguen i com es sustenten. Ens deia que primer claven les canyes de la planta a mode d'àncora per subjectar la base del que serà l'illa (encara que la força del vent i les pluges fan que, inevitablement, les illes es moguin).

Àncora de totora
La base està composta per blocs quadrats d'arrels de totora deixada assecar (d'uns 50-100cm. de gruix i amplària) que, amb temps i paciència, van unint a altres “farcellets” per crear el que serà el terra subterrani de l'illa.
 
Blocs de totora per fer la base subaqüàtica de l'illa
Al cap dels mesos, quan la base s'ha assentat i unit bé sota les profunditats de l'aigua, col·loquen una altra base a sobre, teixint les bases entre elles hàbilment (i successivament) fins arribar al nivell de la superfície de l'aigua que és on finalment hi esparciran una capa de “l'escorça” de totora per crear el singular terra sòlid i, per tant, l'àrea terrestre de la flotant illa. Així, al tractar-se d'illes realitzades amb materials naturals precisen de treballs de renovació constants.
 
El terra, la bassa i les cases de totora
Com ja hem comentat, tant les cases (d'una sola habitació - cuinen fora) com les barques o alguns dels articles que vénen a l'illa són també realitzats amb aquesta mateixa multifuncional planta, que alhora també serveix d'aliment (la tija conté fluor i iode) o com a remei medicinal (fa baixar la febre!). Impressionant les possibilitats d'aquest recurs natural!!
 


 
La zona de la comunitat dels Uros Chulluni disposa de multitud d'aquestes illetes (unes 120; totes diferents) de les quals tres són escoles de primària i la resta són poblats habitats a excepció d'algun corral o àrea comunitària. Els seus habitants ancestrals es dediquen a l'artesania, a la pesca i caça (la gran majoria) i a la ramaderia (és curiós veure vaques sobre aquestes inestables illetes). Pocs són els que es dediquen a rebre a turistes. Actualment la llengua materna dels Uros és l'aimara.


D'aquesta interessantíssima illa posàvem rumb cap a Amantaní, l'illa més gran de les peruanes, on ens esperaven amb els braços oberts i un somriure a la cara, les famílies que, per parelles o petits grups, ens acolliren a les seves cases aquella nit.

Esperant la nostra arribada
La nostra amfitriona era la Sra. Amèlia, una vergonyosa senyora local de l'ètnia Occosuyo que, poc acostumada a rebre estrangers, li costava bastant parlar el castellà ja que la seva llengua materna és el quechua. Ens va tractar de fàbula i fins i tot es va animar a venir al ball organitzat del tour amb nosaltres, i això que la senyora devia rondar els 80anys...però tenia més marxa que nosaltres dos junts!! ...No vegis com ballava!!
 
Alguns dels presents al ball, tots amb tratges regionals
Abans del ball “nocturn” havíem sortit a conèixer la tranquil·la illa d'Amantaní, on tot es conserva tal qual devia estar anys enrrera, amb les seves humils casetes, algunes sense llum, sense aigua calenta ni televisors perquè aquí, el pas del temps també passa, però al seu ritme. La població és d'unes 800 famílies repartides en les 8 comunitats diferents a les que pertanyen els habitants d'Amantaní, que es dediquen bàsicament a l'agricultura i a la ramaderia.

Amanataní
Feia un fred que pelava!


Camperols recollint patates



Quinua
Des del Temple de la Pachamama




L'Amèlia
Brodats elaboradíssims
Amb la néta de l'Amèlia, Amèlia també

Abandonàvem Amantaní ven d'hora pel matí, per dirigir-nos a una altra illa amb unes tradicions ben diferents: Taquile. Patrimoni de la Humanitat per la confecció dels seus sofisticats i elaborats teixits, Taquile la vem caminar de punta a punta amb el guia que ens va acompanyar durant el tour, mostrant-nos detalls dels cultius i del poblat. És un bonic indret on les tradicions segueixen mantenint-se a través del temps; on els homes teixeixen i les dones s'encarreguen de la llar i les criatures; on es diferencien solters de casats; on la pau es respirava a cada glopada d'aire.
 
Taquile des de l'aigua 

Vida quotidiana a la plaça central
Des del seu mirador
 

Amb els madrilenys amb els que vem compartir excursió
Gorret vermell: casat - gorret blanc: solter


Tot ho carreguen a l'esquena

Demostració de com s'elabora el sabó
 

Els arcs delimiten les comunitats indígenas que habiten a l'illa
 
 

Calma, pau i tranquil·litat al Llac Titicaca
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada