divendres, 29 de maig del 2015

ARGENTINA: DIES 222 a 228 - SALTA i PROVÍNCIA DE JUJUY


SALTA
Arribàvem a Salta La Linda passades les 11h de la nit. Seria una ciutat de pas; faríem nit i l'endemà tarda marxaríem a Tilcara, on hi passaríem uns dies. Iniciava la Setmana Santa i la zona de Tilcara (el nostre següent destí) semblava un lloc interessant on veure succeir les celebracions catòliques.
 
Poc vem fer a Salta, apart de visitar el seu centre històric, perquè per la tarda ja ens sortia el bus cap a la província de Jujuy. Una llàstima no haver tingut temps de visitar al Museu d'Arqueologia d'Alta Muntanya on s'hi poden contemplar tres nens congelats en perfecte estat de conservació.

La rosada catedral de Salta

  
PROVINCIA DE JUJUY
La província de Jujuy acull entre les seves terres, a La Quebrada de Humahuaca, una profunda vall d'origen fluvial, via d'accés natural utilitzada des d'èpoques pre-colombines, d'una bellesa única.
 
Generalment els poblets de la Quebrada són de carrers estrets i empinats, de terra i amb casetes fetes d'adob, que segueix sent la construcció més típica del nord d'Argentina. A més, al ser una zona desèrtica, no podem oblidar-nos del paisatge que els envolten: sec, de cims poli-cromàtics i ple de cardons, que són els cactus autòctons d'aquesta àrea pre-andina.

Caseta típica de la zona
Cardó sec
També aquest indret té una gran importància històrica ja que va ser escenari de molts combats durant la Guerra de la Independencia.
 
Per la zona es poden observar diversos rètols que citen: “Pueblos originarios”, denominats així perquè hi habiten descendents dels antics pobladors.
 
  
TILCARA
Des de Salta capital posàvem rumb a Tilcara fent una brevíssima parada (baixada de passatgers) a San Salvador de Jujuy, la ciutat principal de la província de Jujuy.
 
El petit i encantador poble de Tilcara seria la nostra “base” per a moure'ns durant uns dies (3) per aquesta bonica zona semi-desèrtica però de paisatges preciosos.

 
Arribàvem al vespre i després de deixar les motxilles al hostel vem apropar-nos als peus del cim Negro per veure la baixada de les bandes de sikuris, és a dir, els milers de peregrins que provinents de l'Abra de Punta Corral, en bandes i bufant els sikuris (instrument típic dels Andes) descenen de la muntanya on han fet diverses nits, carregats amb sacs de dormir, mantes, olles, instruments, etc. per agrair a la verge i demanar els seus desitjos.

Carrers adornats per donar la benvinguda a les bandes i a la verge

Banda de sikuris femenina


Bufant el sikuri
Una familia arribant a l'església


















L'endemà visitàvem un dels principals atractius del poble (o el principal): el pucará. Es tracta d'una fortalesa pre-hispànica (definit així però sense construccions defensives) on pots passejar pel que era el barri, el cementiri, el centre cerimonial, els corrals o el monument de l'antic assentament.

Pont d'accès abans d'arribar al Pucarà
Llamitas en acción dins del recinte


Edificacions del Pucará

Tombes

Tilcara està considerada la Capital Arqueológica del Noroeste Argentino, ja que a tan sols un quilòmetre del poble es va descobrir el segle passat aquest Pucará, construït pels natius tilcarenys fa aproximadament 900 anys.
 
També des de Tilcara es poden visitar la Garganta del Diablo (un ascens d'unes 2h), la Cueva del Waira (lloc místic no apte per a vertígens) o la Laguna del Cerro Chico.
 
 
Nosaltres ens vem allotjar al Hostel Casa Colores (Hab. doble amb bany compartit – 240ARG/nit) on la Júlia i el Claudio ens van fer sentir com a casa. A més, al hostel ens vem reunir un bon grup amb els que vem fer amistat i vem compartir un bon “asado argentino”:

 


PURMAMARCA
Des de Tilcara posàvem camí a Purmamarca per passar-hi allí una jornada. A la carretera que va cap allà, a l'alçada del minúscul poblet de Maimará, es pot apreciar un bonic paisatge conegut com la Paleta del Pintor, per la gamma cromàtica del seu cim.
 
Poder Purmamarca és el poble més turístic de la zona a causa de tenir entre les seves terres El Cerro de los 7 colores, un cim de diversos colors mitjançant al qual s'hi pot arribar fent una agradable caminata entre altres cims i canyons. Des d'on millor es pot apreciar El Cerro de los 7 colores és des del seu petit mirador.

Camí del Cerro


Abans de tornar a Tilcara vem aprofitar per passejar tranquil·lament pels carrerons del poble, ple de mercats i tendes d'artesania.

 


HUMAHUACA
A Humamhuaca hi passaríem dues nits, una per visitar el poble i fer un tour que ens havien recomanat, i l'altre per visitar els seus voltants, abans de posar rumb a Bolivia.
 
El poble d'Humahuaca té el seu encant, semblant al dels seus pobles veïns però amb un impressionant diferencial: El Hornocal. El Hornocal o Cerro de los 14 colores és, com el seu nom bé indica, una grandíssima serralada situada a 4.300m. del mar que, gràcies a als diferents minerals que el formen, dóna lloc a una formació multicolorida i bellíssima. És un dels paisatges més majestuosos dels que hem pogut observar!!

Espectacular!!
 
No cal contractar tour per arribar-hi, si preguntes a l'establiment on estàs allotjat segur que t'informen d'on s'agafen les camionetes (pick-ups) que et porten fins allà.
 
 
Si fas “base” en qualsevol altre poblet de la regió, has de dedicar-li un dia a l'Hornocal d'Humahuaca; imprescindible!
 
 
A la zona d'Humahuaca també hi podem trobar fortaleses indígenes, coves pre-històriques o petroglifics que demostren que la zona va ser habitada des de temps molt antics, fa més de 10.000 anys.
 
 
UQUÍA
En principi la nostra intenció per l'últim dia a terres argentines era visitar Iruya, un poblet de cases penjants situat a 3hores en autobús d'Humahuaca. Però els horaris del bus només et permetien estar a la localitat un parell d'horetes i tornar així que, per no anar amb presses l'últim dia vem consultar al propietari del hostel on ens allotjàvem (La Antigua – 32US) i ens va recomanar que “ho canviéssim” per Uquía.
 
Uquía estava molt més aprop, a uns 45minutets en bus local, i juntament amb una belga-italiana que havíem conegut al mateix hostel, ens vem decidir per visitar Uquía i el seu Cañón de las Señoritas.
 
D'hora agafàvem el bus per fer la caminata del Cañón, per lliure i amb un sol espatarrant. De bonics colors argilosos, la caminata no és difícil però a vegades el camí sí que es fa més complicat per la falta de senyalització. Tot i així, va valer la pena.


Amb la Luiza, al final del Canó

 











 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada